začnite uporabljati vaš shell – bash

Prva ura nove učilnice.

Tema, opisana verjetno na prvih straneh večina UNIX knjig, na ogromno spletnih straneh, pa vendar, dnevno videvam ljudi, z ogromno UNIX znanja, ki ne uporabljajo niti osnovnih funkcionalnosti / bližnjic njihovega shella.

Popravljanje besed na začetku ukaza tako, da z backspace-om pobrišeš kar si napisal, popraviš napako in ponovno napišeš kar si imel že napisano. Znano ? Upam da ne…

Vzemite se čas, poskusite napisano, poskusite začeti to uporabljati, prihranilo vam bo tisoče pritisnjenih tipk.

Za prvič samo nekaj najbolj uporabnih:

Navigacija:
CTRL+A = kurzor na začetek ukaza
CTRL+E = kurzor na konec ukaz
(typo na začetku ukaza lahko popravite torej tako, da se s CTRL+A posavite na začetek ukaza, se s kurzorskimi tipkami premaknete do napake in jo popravite)

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste napisali ukaz, potem pa ste se spomnili da bi pred njim morali pognati kakšen drug ukaz. Zbrisali ste vrstico, pognali ukaz in ponovno napisali že prej napisan ukaz.

Recept: Ko imate napisan ukaz, se prestavite na njegov začetek CTRL+A in izbrišite vrstico s CTRL+K (cut). Vpišite nov ukaz, ga potrdite. Prej izbrisan ukaz prikličete nazaj s kombinacijo CTRL+Y (yank).

Zelo uporabno – ponavljanje parametrov:
# mkdir /home/kekec/culja/zvitek
# cd ESC-.

z ESC-. (escape in pika) prikličete zadnji parameter predhodno izvedenega ukaza.

Pa še zadnji bonbonček:

Ker veliko uporabljate ukaze, ki ste jih že napisali, besno med njimi listate s kurzorskima tipkama gor in dol. Po njih lahko tudi iščete !

CTRL+R

pojavi se napis: (reverse-i-search)`’: in ko začnete pisati, se vam izpisujejo ukazi, ki vsebujejo natipkane besede. Med večimi ukazi ki ustrezajo parametrom ciklate s ponovnim pritiskom CTRL+R.

Tako npr. med vsemi ukazi ki uporabljajo “rsync” ciklate tako, da pritisnete CTRL+R napisete rsync in pritiskate CTRL+R da najdete pravilen zadetek.

Upam, da vam s tem prihranim par 100 odvečnih udarcev 🙂

S.